A legtöbb ember a dél- és közép-amerikai konyhához köti a fekete babot, hiszen elengedhetetlen összetevője a csilis babnak vagy a burritónak. Tápanyagban ez a bab sem szűkölködik, 150 grammban 15 gramm fehérje, 15 gramm rost, valamint 3,6 gramm vas található. Egészségre gyakorolt pozitív hatásból itt sincs hiány: a fekete bab fogyasztása a kutatások szerint jó hatással van a cukorbetegek állapotára.
Annak ellenére, hogy inkább emlékeztet a fekete kávé babjára, a fekete bab igazi természetes kincs. Biztosítja azokat a rostokat, amelyekre szükségünk van, és amelyek tele vannak antioxidánsokkal, a fogyásban is rendkívül hatékony (kevés zsírt tartalmaz és szabályozza az étvágyat). Ugyanakkor folsavat és B6 vitamint tartalmaz, ami a szívre fejti ki jó hatását. A fekete bab molibdént is tartalmaz, ami élénkítő hatással bír.