A quinoa egy Dél-Amerikából származó növény, döntőrészt Peru és Bolívia területén terem. A legtöbben azt hiszik, hogy a quinoa egy gabonaféle, de ez nem igaz, hiszen a parajfélék családjába sorolják. Az inkák szent ételként tartották számon. A quinoa B-és C-vitamin és magnézium-és vastartalma kimagasló. Kiváló fehérjeforrás, mivel tartalmazza mind a 9 esszenciális aminosavat (azokat az aminosavakat amiket a szervezetünk nem képes előállítani), ezért kimondottan jó választás a quinoa vegánok számára. Zsírtartalma a gabonafélékhez képest magas, nagyrészt telítetlen zsírsavakat tartalmaz. Gluténmentes, élelmi rostokban gazdag és glikémiás indexsze alacsony (44). A vörös és a fekete quinoa intenzívebb ízzel rendelkezik a fehérhez képest. Külsejét egy kesernyés ízű természetes védőréteg vonja be, ezért főzés előtt be kell áztatni 1-2 órára, majd alaposan meg kell mosni. A vörös és a fekete változat között a színüket kivéve nincsen jelentős különbség.