A mazsola lényegében aszalt vagy szárított szőlő, de nem is akármilyen! A világ minden részén elterjedt, szinte ősidők óta fogyasztjuk, népszerűsége pedig máig töretlen.
A mazsola víztartalma mindössze 15-18 %-a az érett szőlőszemének, cukortartalma (ami természetes szőlőcukor) azonban határozottan koncentrálódik, ezért még édesebb, mint a szőlőszem volt. Vitaminokban, ásványi anyagokban és természetes növényi rostokban is gazdag. Kiemelkedő kálium-, kalcium-, magnézium- és nátriumtartalma mellett számottevő mennyiségben található benne vas, cink, mangán, foszfor, réz és szelén is. Az aszalás következtében a szőlőszemben meglévő C-vitamin mennyisége a mazsolában csökken, még így sem elhanyagolható, és emellett fontos természetes A- és többféle B-vitaminforrás, továbbá E- és K-vitamint is tartalmaz, sőt több, az emberi szervezet számára létfontosságú aminosav is található benne. Energiatartalma nem csekély (10 dkg mazsola közel 300 Kcal), de összetételének köszönhetően valódi jótékony energiabomba, és tudatos táplálkozás mellett is fogyasztható, rendkívül egészséges csemege.