A tök a lopótök kivétlével eredetileg Amerikából származik. A spanyolok és a portugálok terjesztették el ezt a növényt világszerte. A töknek mind a húsát, mind a magját előszeretettel fogyasztják. A tökfélék családja meglehetősen sokszínű, ezernyi színt és alakot öltenek a tökök. A tökmagot vagy magként vagy a belőle kipréselt olajként fogyasztják. A préselés során visszamarad a tökmagliszt, ami egy fehérjében és vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag alapanyag. Fehérjetartalma nagyon magas, mindössze 33%-os. Zsírtartalma kimagasló, de szénhidrátot alig tartalmaz. Ásványi anyagok közül magnézium-és káliumtartalma magas. Gazdag E-, F-, B2-és D-vitaminban. Nyomelemek közül szelén, cink és réztartalma kimagasló. Delta-7-fitoszterol található meg a tökmagban, ami védő hatással bír a prosztata-és daganatos megbetegedésekkel szemben, ezért a tökmagot férfiaknak kifejezetten ajánljuk.